هود شیمیایی یا هود آزمایشگاهی، یکی از تجهیزات و دستگاه های مهمی است که باید در محیط های آزمایشگاهی به منظور کاهش خطرات احتمالی مورد استفاده قرار گیرد.
آیا می دانید دستگاه هود شیمیایی چیست؟ از دستگاه های هود در چه محیط هایی استفاده می شود؟ کاربرد این دستگاه ها چیست و به چه منظور از آنها استفاده می شود؟ دستگاه های هود به چند نوع دسته بندی می شوند؟ آیا کاربرد هر یک از این دستگاه ها با یکدیگر متفاوت است؟ با ما همراه شوید تا بیشتر با این نوع دستگاه های آزمایشگاهی آشنا شویم.
دستگاه های هود آزمایشگاهی شیمیایی، در اصل میز کار امن برای انجام آزمایش های شیمی به شمار می روند. تکنسین های آزمایشگاهی برای کار در این محیط ها نیاز به استفاده از این دستگاه ها دارند. استفاده از این دستگاه ها بخارات سمی و گازهای حاصل از ترکیب مواد را در محیط های آزمایشگاهی شیمی حفظ می کند.
از آنجایی که محیط های آزمایشگاه شیمی از حساسیت بالایی برخوردار هستند، تکنسین ها همیشه در معرض خطر و مسمومیت هستند. اما استفاده از دستگاه های هود آزمایشگاهی در حین کار با مواد شیمیایی، می تواند از بروز آسیب های احتمالی به میزان قابل توجهی جلوگیری نماید. به همین دلیل کارایی و کیفیت استفاده از این دستگاه ها بسیار مهم است.
آزمایشگاه هایی که از دستگاه های هود برخوردار هستند، محیطی آرام و امن را برای تکنسین های آزمایشگاهی به ارمغان می آورند؛ تا بتوانند به راحتی آزمایش های لازم را بر روی مواد شیمیایی انجام دهند.
دستگاه هود آزمایشگاهی به عنوان یکی از تجهیزات مهم در آزمایشگاه ها استفاده می شود. این دستگاه با استفاده از فن مکنده سانتریفیوژی که دارد، گازهای سمی قلیایی، اسیدی و حلال ها را مکیده و آنها را به خارج از محیط آزمایشگاه منتقل می کند. یا این که با استفاده از فیلتر و بازگشت دوباره این گازها، محیط آزمایشگاه را از هرگونه آلودگی پاکسازی می نماید.
این فعالیت دستگاه آزمایشگاه شیمی، کمک می کند تا پرسنل آزمایشگاه در محیطی بدون آلودگی مشغول به فعالیت شوند. همچنین وجود این دستگاه در محیط آزمایشگاهی می تواند از فاسد شدن و تجزیه شدن محصولات نیز جلوگیری کند. هر یک از مدل های هود آزمایشگاه شیمی که تولید و به بازار عرضه می شوند، دارای مشخصات فنی ویژه ای هستند. از جمله مهمترین مشخصات فنی هودهای شیمیایی باید به موارد زیر اشاره کنیم:
هودهای شیمیایی به عنوان یکی از تجهیزات مهمی که باید در تمامی آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار گیرند، در مدل های متنوعی تولید و به بازار عرضه می شوند. این هودها ممکن است کانالدار، بی کانال، دو جداره یا تک جداره باشند. بسته به محیط آزمایشگاهی می توان اقدام به استفاده از هر یک از این مدل هودهای شیمیایی نمود.
هود شیمیایی از محفظه ای برخوردار است، که از آن برای نگهداری از مواد شیمیایی و انجام آزمایشات در محیط های آزمایشگاهی استفاده می شود. این هودها دارای پنجره، فن برای مکش هوا، کابینتی و ضربه گیر هستند. دودها و بخارهایی که در زمان انجام آزمایش ها از مواد شیمیایی خارج می شوند، توسط این دستگاه ها مکیده شده و به بیرون از محیط آزمایشگاه منتقل می شوند.
پس در واقع استفاده از انواع هودهای شیمیایی کمک می کند تا هوای آلوده به سمت سیستم تخلیه مرکزی هدایت شده و به بیرون منتقل شود. با استفاده از این دستگاه می توان از بروز بیماری های تنفسی و سرطان پرسنل آزمایشگاه ها جلوگیری کرد. بهتر است بدانید که هودهای شیمیایی در دو نوع دارای فن سانتریفیوژ و فن آکسیال طراحی و تولید می شوند.
هودهایی که دارای فن آکسیال هستند، نسبت به هودهای سانتریفیوژی از قیمت پایین تری برخوردارند. زیرا هودهای سانتریفیوژی فشار بیشتری تولید نموده و نیاز به حجم هوای کمتری دارند. همچنین این دستگاه های آزمایشگاهی را باید بسته به سرعت انتقال هوا به دو نوع هودهای حجم هوای ثابت و هودهای حجم هوای متغیر دسته بندی کنیم. در ادامه بیشتر به معرفی این نوع هودها خواهیم پرداخت.
هودهای شیمیایی با حجم هوای ثابت( CAV)، نمونه ای از انواع هود آزمایشگاهی هستند که با بالا و پایین آمدن پنجره، منجر به تغییر سرعت حرکت هوا در داخل هود می شوند. علاوه بر آن در هر زمانی مقدار مشخصی هوا در داخل محفظه هود آزمایشگاهی وجود خواهد داشت. این نوع دستگاه های آزمایشگاه شیمی به راحتی قابل نصب بوده و طراحی ساده ای دارند.
البته باید بیان کنیم که هود آزمایشگاهی با حجم هوای ثابت، نسبت به هود شیمیایی با حجم هوای متغیر از هزینه اجرایی بیشتری برخوردار است.
نمونه دیگری از هودهای شیمیایی وجود دارند که با حجم هوای متغیر( VAV) هستند. این نوع هودها بسته به ارتفاع پنجره جریان هوا را تنظیم می کنند. سرعت هودهای آزمایشگاهی با حجم هوای متغیر 100 فوت در هر دقیقه است. در هودهای آزمایشگاهی با حجم هوای ثابت، سرعت با تغییر ارتفاع تغییر می کند.
اما در هود آزمایشگاهی با حجم متغیر، سرعت خروج هوا با کنترل هوای خروجی ثابت خواهد ماند. دستگاه های هود آزمایشگاهی با حجم هوای متغیر در حالتی که عملکرد استاندارد داشته باشند، به یک مانیتور مجهز هستند. می توان با استفاده از مانیتور میزان ارتفاع و سرعت خروج هوا را بررسی نمود.
تمامی دستگاه های هود آزمایشگاهی یا شیمیایی دارای اتاقکی هستند که معمولا از جنس استیل طراحی و ساخته می شوند. در قسمت جلویی این هودها شیشه ای به صورت عمودی قرار گرفته است که به راحتی می توان آن را بالا و پایین برد. از این رو تکنسین های آزمایشگاهی می توانند به راحتی از بیرون تمامی فعالیت های خود را در داخل محفظه هود مشاهده نمایند.
همچنین انواع هود شیمیایی مورد استفاده در محیط های آزمایشگاهی، از یک سیستم تهویه به همراه موتور الکتریکی، خرطوم ها یا لوله های تخلیه هوا، اشعه ماوراء بنفش و پریز برق برخوردار هستند. تمامی این دستگاه ها از فیلتر HEPA 1 برخوردار هستند. این فیلترهای موجود در هودهای آزمایشگاهی، ذرات عفونی را به دام می اندازند. پس از آن این ذرات به دام افتاده را به وسیله مکش لوله های تخلیه، از محیط آزمایشگاهی خارج می کنند.
این که کاربرد دستگاه های هود آزمایشگاهی چه باشد، تعیین کننده لوله های ویژه، دمنده و فن در این دستگاه ها است. بهتر است در زمان انتخاب و استفاده از هودهای آزمایشگاهی، به محیط اطراف نیز توجه نمایید. زیرا نباید فن هودهایی که مواد بسیار سمی، مواد قابل اشتعال و مواد خورنده را منتقل می کنند، در مناطق مسکونی و نزدیک محیط ساختمانی نصب شوند.
بهترین مکان برای نصب این نوع هودهای شیمیایی، پشت بام است. نقطه ای که نزدیک به اتمسفر باشد و فرایند تخلیه در آنجا انجام شود. در غیر این صورت ممکن است مشکلاتی را برای محیط زیست محل سکونت انسان ها به وجود آورد.
تکنسین های آزمایشگاهی که در محیط های حساس فعالیت می کنند، باید در زمان استفاده از هود شیمیایی برخی نکات مهم را رعایت کنند. از جمله:
رعایت تمامی این نکات در حین کار با دستگاه هود آزمایشگاهی، خطر بروز آسیب را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.
هودهای آزمایشگاهی را می توان در قیمت های مختلفی از بازار تهیه نمود. یکی از فاکتورهای مهم تاثیرگذار در قیمت هودهای شیمیایی، ابعاد آن است. هودهای شیمیایی را در دو اندازه متفاوت می توانید از بازار تهیه کنید، که هر یک از آنها از قیمت مخصوص به خود برخوردار هستند. برخی از این مدل هودها در طول 210 سانتی متر، عرض 100 سانتی متر و عمق 65 سانتی متر طراحی و تولید می شوند.
در حالی که نمونه دیگری از این هودهای شیمیایی در طول 210 سانتی متر، عرض 120 سانتی متر و عمق 65 سانتی متر تولید می شوند. بهتر است در زمان خرید این دستگاه ها، به میزان کیفیت و برند آن توجه ویژه ای نمایید. در غیر این صورت ممکن است دستگاه نامناسبی تهیه نموده و مشکلات بسیاری را به وجود آورید. پیش از خرید این دستگاه ها برقراری ارتباط با کارشناسان فروش می تواند کمک شایانی به خریدار نماید.