اتوکلاو چیست؟

اتوکلاو به عنوان ضد عفونی کننده بخار شناخته می شود و معمولاً برای مراقبت های بهداشتی یا کاربردهای صنعتی استفاده می شود. این وسیله ماشینی است که از بخار تحت فشار برای ازبین بردن باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها روی وسایلی که در داخل مخزن تحت فشار قرار می گیرند، استفاده می کند. این وسایل باید برای مدت زمانی معین در داخل دستگاه قرار گیرند و تا دمای استریل مناسب گرم شوند. رطوبت موجود در بخار به طور موثر گرما را به وسایل منتقل می کند تا ساختار پروتئینی باکتری ها و میکروب ها را از بین ببرد.

استریل کننده بخار اغلب به عنوان ضد عفونی کننده بخار در صنایع بهداشتی، آزمایشگاهی، غذایی و دارویی استفاده می شود. همچنین این وسیله برای کاربردهای صنعتی مانند پخت رزین های کامپوزیت و آزمایش مواد، در صنعت هوانوردی هم کاربرد دارد. بر اساس آخرین یافته ها، برای ضد عفونی و استریل کردن وسایل بهداشتی، بخار تحت فشار رایج ترین و قابل اعتمادترین روش استریل کردن است. این روش علاوه بر غیر سمی و ارزان بودن، میکروب ها، قارچ ها و سایر آلودگی ها را به سرعت از بین می برد.

اتوکلاو چیست و چرا اهمیت دارد؟ همه چیز را در مورد این قهرمانان استریل کردن بدانید!

سال ها است که دیگر برای استرلیزه کردن و کشتن میکروب های وسایل پزشکی از روش های قدیمی که ما در فیلم ها شاهد آن بودیم، استفاده نمی شود. قبل از اختراع دستگاهی که تحولی عظیم در صنعت پزشکی ایجاد کرد، عمدتا پزشکان، همان طور که شما هم در فیلم ها دیده اید، با آتش اقدام به کشتن میکروب های وسایل خود می کردند تا بیمار دچار عفونت نشود. تا این که فردی به اسم چارلز چامبرلند از کاربرد بخار آب با فشار برای استرلیزه کردن وسایل پزشکی آگاه شد و وسیله ای به اسم اتوکلاو را در سال 1879 میلادی اختراع کرد. اما مفهوم ضد عفونی و استریلیزاسیون در سال 1881 توسط رابرت کخ معرفی شد. سپس در سال 1933، اتوکلاو مدرن، اولین دستگاه استریل کننده بخار تحت فشار با عملکرد کنترلی، ایجاد شد.

در دهه های اخیر، تکنولوژی اتوکلاو به عنوان پیشرفتی کلیدی در حوزه های آزمایشگاهی، بیمارستانی و صنعتی جلوه کرده است. اتوکلاو یا استریل کننده بخار، به عنوان یک ابزار ضروری در فرآیند استریلیزاسیون، نقش مهمی در حفظ سلامت افراد و اطمینان از اعتبار نتایج آزمایشات دارد. این دستگاه قدرتمند با قابلیت ازبین بردن انواع باکتری ها و ویروس ها، برای مدیران آزمایشگاهی، مسئولان بیمارستانی و صاحبان صنایع فرصتی فراهم می آورد تا به بهترین شکل ممکن از تجهیزات استریل استفاده کنند. با خواندن ادامه مطلب سعی می کنیم که رازهای جدید و مزایای این فناوری را کشف کنید و تصمیمات خود را بر اساس اطلاعات به روز و کاربردی بگیرید.

گرما، فشار و جادو! اتوکلاو چگونه کار می کند؟

اتوکلاوها انواع گوناگونی دارند که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد ولی چگونگی کاربرد آن ها یکسان است. تمام اتوکلاوها بر اساس یه چرخه ی سه مرحله ای فرایند استرلیزه کردن را انجام می دهند. این سه مرحله شامل فاز پاکسازی، اکسپوژر و اگزوز است. حالا بیایید این مراحل را بیشتر بررسی کنیم.

فاز پاکسازی: در این مرحله که مرحله ی اول فرایند استرلیزه کردن توسط این وسیله است، هوای موجود در محفظه مهر و موم شده با بخاری که از طریق دستگاه استریل کننده به داخل حرکت می کند، جابه جا می شود.

فاز اکسپوژر: در این فاز که مرحله ی دوم این فرایند است، ابتدا شیر اگزوز بسته می شود. سپس دما و فشار داخل محفظه، آب بندی شده و تا نقطه دمای مورد نظر افزایش می یابد. ضمن این که دما برای مدت زمان تعیین شده حفظ می شود.

فاز اگزوز: در این فاز که مرحله ی نهایی است، دریچه اگزوز باز می شود، بخار خارج شده و محفظه به دمای عادی باز می گردد.

همان طور که خواندید بخار یکی از مهم ترین اجزای فرایند استرلیزه کردن است. اما آیا هر بخاری مناسب است؟

بخار با کیفیت برای یک فرآیند استرلیزه کردن موفق حیاتی است. بخار مورد استفاده برای این فرایند باید از 97درصد بخار و 3 درصد رطوبت (آب مایع) تشکیل شده باشد. هنگامی که میزان رطوبت بخار کمتر از 3٪ باشد، بخار به عنوان بخار فوق گرم (یا خشک) در نظر گرفته می شود. این بخار برای انتقال حرارت کارآمد بیش از اندازه خشک بوده و برای استریل کردن بخار بی اثر است.

بخار خشک یا بخار مرطوب؟ مسئله این است!

همان طور که در بالا توضیح دادیم رطوبت کمتر از 3 درصد چیزی را تولید می کند که به آن بخار خشک یا فوق گرم می گویند. این بخار، زمان استریل شدن را افزایش می دهد زیرا قابلیت انتقال انرژی را کاهش خواهد داد. بخار فوق گرم، رطوبت را تا حدود 0% کاهش می دهد و این وسیله را به یک اجاق با حرارت خشک تبدیل می کند. انتقال انرژی کاهش می یابد و آن چه در اتوکلاو با دمای 134 درجه سانتی گراد، سه دقیقه طول می کشد، دو ساعت در دمای 160 درجه سانتی گراد طول خواهد کشید.

به علاوه، رطوبت بیشتر از 3درصد، بخار اشباع یا مرطوب تولید می کند که به فشار و دمای استریلیزاسیون بالاتری نیاز دارد. بخار مرطوب همچنین زمان خشک شدن را در پایان فرآیند استریلیزاسیون افزایش خواهد داد.

استانداردها و دستورالعمل های استریلیزاسیون اتوکلاو، انعطاف پذیری در سطوح رطوبت بخار را فراهم می کنند، زیرا تقریباً غیر ممکن است که بخار کامل را تأمین کنید. حتی اگر شرایط تقریبا بهینه باشد، متغیرهای زیادی بر بخار هنگام انتقال به اتوکلاو تأثیر می گذارند. مهم ترین آن ها شرایط آب وهوایی و دما، کیفیت، طول و ساختار لوله کشی است.

5 جزء حیاتی یک اتوکلاو را بشناسید!

در ادامه به قسمت اصلی یک اتوکلاو اشاره و به طور کامل بررسی شده است:

  • محفظه فشار

محفظه فشار بدنه اصلی اتوکلاو محسوب می شود که از یک محفظه داخلی و یک دیواره ی بیرونی تشکیل شده است. به طور کلی، محفظه داخلی از فولاد ضد زنگ و محفظه بیرونی از بدنه ای آهنی ساخته شده است.

  • درب

درب، محفظه را از اتمسفر خارجی جدا کرده و آن را آب بندی می کند تا دما و فشار مورد نظر در داخل اتوکلاو ایجاد شود. این قسمت خود از سه بخش دیگر تشکیل شده است: فشار سنج، سوت و شیر اطمینان.

فشارسنج میزان فشار داخل اتوکلاو را نشان می دهد و ایمنی دستگاه و شرایط کار را تضمین می کند. سوت موجود در این دستگاه مانند زودپز خانگی است. با آزاد کردن مقدار مشخصی بخار، فشار داخل محفظه را کنترل خواهد کرد.

بخش مهم دیگر اتوکلاو، شیر اطمینان است. این قسمت لایه نازکی از لاستیک دارد که اگر اتوکلاو نتواند عملکرد خود را انجام دهد، می ترکد تا فشار داخل محفظه را آزاد کند. به این ترتیب ایمنی شما را در برابر هر نوع انفجار اتوکلاو تضمین خواهد کرد.

  • مولد بخار (در صورت وجود)

مولد بخار که در زیر محفظه قرار دارد؛ دارای سیستم گرمایش الکتریکی است که آب را برای تولید بخار در داخل محفظه گرم می کند. مهم است که همیشه از وجود حجم مناسب آب در ژنراتور اطمینان حاصل کنید تا فرآیند استرلیزه کردن به خوبی انجام شده و از سوختن یا گرم شدن بیش ازحد قطعات اتوکلاو جلوگیری شود.

  • ژنراتور خلاء (در صورت وجود)

این کار هوا را از محفظه خارج می کند؛ زیرا وجود هر گونه حباب هوا در محفظه ممکن است از رشد هر ارگانیسمی حمایت کند و تجهیزات شما به صورت کامل استریل نشوند.

  • کولر فاضلاب

اتوکلاوها مجهز به یک خنک کننده فاضلاب هستند که پساب (هوا، بخار و میعانات) را قبل از ورود به لوله های تخلیه خنک می کند. این موضوع به این خاطر است که از آسیب به لوله های تخلیه بر اثر آب داغ جلوگیری شود.

طیف استریلیزاسیون؛ دنیای گسترده اتوکلاوها

برای طبقه بندی انواع مختلف اتوکلاو، جنبه های مختلفی وجود دارد، که می توان از آن ها به عنوان مبنایی برای تقسیم بندی استفاده کرد. در ادامه خواهید دید که در هر کدام از این تقسیم بندی ها، برخی دسته بندی ها تکراری هستند. به طور کل در بیشتر موارد، استریل کننده های بخار را می توان از طریق سه روش که در زیر توضیح داده می شوند، تقسیم بندی کرد :

  • عملکرد
  • اندازه (ظرفیت)
  • کلاس

تقسیم بندی اتوکلاوها بر اساس عملکرد

اتوکلاو افقی

اتوکلاو افقی که برای استریل کردن در بیمارستان ها، شرکت های داروسازی و آزمایشگاه ها کاربرد دارد، قابلیت بارگیری از جلو را فراهم کرده است. این نوع از اتوکلاو، اندازه ای بزرگ داشته و به شکل استوانه ای یا مستطیلی است و عمدتا با فشار بالا کار می کند. به علاوه تمام اجزای این اتوکلاو افقی روی یک پایه روی زمین نصب می شوند.

اتوکلاو عمودی

اتوکلاو عمودی که به نام های استریل کننده بخار و استریل کننده های بارگذاری بالا نیز شناخته می شوند، یک دستگاه استریل کننده است که به شکل استوانه ای عرضه می شود. این ماشین ها به استریل کردن تجهیزات پزشکی و ابزار جراحی کمک می کنند و همان طور که از اسمشان پیدا است، درب از بالا باز می شود.

اتوکلاو پیش خلاء (pre_vacuum) یا کلاس B

اتوکلاو جابه جایی گرانشی یا کلاس S

این دو دسته بندی آخر را در ادامه، در بخش تقسیم بندی بر اساس کلاس ها توضیح خواهیم داد.

تقسیم بندی اتوکلاو بر اساس کلاس

یکی از تقسیم بندی های معروف اتوکلاو، طبقه بندی بر اساس کلاس است. کلاس یک دستگاه استریل کننده بخار، درواقع نشان دهنده ی توانایی دستگاه مذکور در استریل نمودن انواع وسایل است، به عبارت دیگر، نشان خواهد داد که چه نوع وسایلی را می توان با آن استریل نمود. سه نوع کلاس دستگاه طبق این طبقه بندی وجود دارد که شامل کلاس N، S و B است. در ادامه هرکدام از این استریل کننده های بخار را توضیح خواهیم داد.

اتوکلاوهای کلاس N

این کلاس در واقع اتوکلاو رومیزی آزمایشگاهی است که عملکردی شبیه به یک زودپز خانگی دارد. این نوع از اتوکلاو بیشتر مناسب علاقمندان به کشت بافت است. کلاس N که به آن سطلی هم می گویند، فاقد پمپ خلاء است و دمایی حدودا 120 درجه سانتی گراد دارد. این دستگاه برای استرلیزه کردن تجهیزات جامد، بدون حفره و پوشش مناسب است و برای استریل کردن وسایلی دارای پوشش مانند پارچه، یا وسایلی دارای حفره گزینه ی مناسبی نیست.

اتوکلاوهای کلاس S

نوع جابه جایی فشار منفی یا کلاس S گرانترین نوع اتوکلاو است. این دستگاه دارای یک ژنراتور خلاء و مولد بخار برای خارج کردن هوا به صورت کامل و سیکل خشک کن است که برخلاف مدل قبلی می تواند برای وسایل جامد دارای پوشش و حفره دار نیز استفاده شود.

اتوکلاوهای کلاس B

نوع جابه جایی فشار مثبت یا کلاس B که نسبت به دو کلاس قبلی پیشرفته تر است، یک اتوکلاو دارای پمپ خلا قوی و سیکل کاری سریع است که در آن بخار در یک مولد بخار جداگانه تولید شده و سپس برای استریل کردن تجهیزات به اتوکلاو منتقل می شود. این استریل کننده بخار برای استرلیزه کردن انواع تجهیزات جامد حفره دار یا بدون حفره و دارای پوشش یا فاقد آن مناسب است. مواد نساجی می توانند توسط این کلاس اتوکلاو استریل شده و به سبب سطح پیشرفته ی آن در بیمارستان ها، کلینیک های دندان پزشکی و صنعت به صورت گسترده استفاده می شود.

تقسیم ­بندی اتوکلاو بر اساس اندازه (ظرفیت)

دسته بندی براساس اندازه یا ظرفیت اتوکلاو، یکی از فاکتورهای کلیدی تعیین کننده در انتخاب این وسیله است. بر اساس این فاکتور کلیدی، انتخاب صحیح دستگاه به میزان وسایلی که هر روز، باید استریل شود و همچنین به میزان فضای موجود بستگی خواهد داشت.

اتوکلاوهای صنعتی در مقابل اتوکلاوهای پزشکی

یکی دیگر از راه های تقسیم بندی اتوکلاو براساس کاربرد آن ها در انواع صنایع است. استریل کننده های بخار ممکن است در انواع کاربردهای صنعتی و پزشکی استفاده شوند. اتوکلاوهای صنعتی در محیط های تولیدی برای پردازش قطعات و مواد، با استفاده از بخار گرم و فشار استفاده می شوند. در این مورد می توان به نقش اتوکلاو در ساخت چوب های تحت فشار و لاستیک های تخصصی اشاره کرد.

در کنار کاربرد استریل کننده بخار در صنعت، این وسایل همچنین در تحقیقات علمی و صنایع دارویی نیز استفاده می شوند. کاربرد آن ها به ویژه در صنایع دارویی و تحقیقات علمی، فراتر از استریل کردن تجهیزات مورد استفاده در تحقیقات آزمایشگاهی است؛ به طوری که، اکثر اتوکلاوها مجهز به چرخه مایع برای استریل کردن مایعات مورد استفاده در محیط های آزمایشگاهی نیز هستند.

به علاوه یکی از کاربردهای معمول اتوکلاوها در محیط های پزشکی برای استریل کردن تجهیزات مانند ابزار جراحی، دستگاه ها و پارچه های جراحی است.

به چه نوع اتوکلاو نیاز دارم؟

شاید حالا که با انواع اتوکلاوها آشنا شده اید، برایتان سوال پیش بیاید که اساسا من به چه نوعی از استریل کننده بخار نیاز دارم؟

برای این منظور اولین توصیه برای بهترین خرید، مشورت با کارشناسان ما است. بااین حال می توان به طور کل گفت اتوکلاوهای گرانشی طراحی ساده تری دارند و و عمدتا سازنده ها برای اکثر کاربردها این نوع را پیشنهاد می دهند. آن ها برای محیط های آزمایشگاهی رایج که ظروف شیشه ای بوروسیلیکات نوع I یا سایر ظروف آزمایشگاهی قابل اتوکلاو، ظروف آزمایشگاهی فولادی و زباله های خطرناک زیستی دارند، مناسب هستند.

از سوی دیگر، اتوکلاوهای pre_vacuum در استریل کردن اجسام بزرگ یا دارای حفره، از جمله اجسام پیچیده مانند کیت های جراحی، اشیاء ساخته شده از پلی اتیلن با چگالی بالا مانند نوک پیپت و سرنگ، قفس حیوانات و ملافه مؤثرتر هستند.

اتوکلاو چه کاربردی دارد؟

یک اتوکلاو با گرم کردن و رسیدن به بالاترین نقطه جوش، ابزارهای پزشکی یا آزمایشگاهی را استریل و ضد عفونی می کند. در اکثر کلینیک ها، اتوکلاوهایی از جنس میزهای کوچک وجود دارد که بسیار شبیه اجاق های مایکروویو هستند. بیمارستان ها از اتوکلاو های بزرگ استفاده می کنند، که به آن اتوکلاو افقی نیز می گویند. آن ها معمولاً در بخش خدمات استریل مرکزی (CSSD) قرار دارند و می توانند تعداد زیادی از ابزارهای جراحی را در یک چرخه استریل سازی استریل کرده و تقاضای مداوم تجهیزات استریل شده در اتاق های عمل و بخش های اورژانس را برآورده سازند.

همچنین بیمارستان ها از اتوکلاو به عنوان یک فناوری اصلی و مهم برای مدیریت پسماندها استفاده می کنند که در آن از استریل سازی بخار که روشی مقدماتی و مقرون به صرفه برای تصفیه فاضلاب بیوشیمی است، استفاده می شود.

بیمارستان ها از اتوکلاو بزرگی استفاده می کنند که شبیه به ماشین ظرفشویی است. این اتوکلاو بیمارستانی می تواند تعداد زیادی از ابزارهای جراحی را در یک چرخه واحد استریل کند. اتوکلاو در بیمارستآن ها علاوه بر تجهیزات پزشکی برای لوازم پانسمان، ملافه بیماران، دستکش لاستیکی یا هر ماده دیگری، برای جلوگیری از آلودگی باکتری ها و سایر آلودگی ها استفاده می شود، کاربرد دارد.

اتوکلاوها همچنین در کلینیک های پزشکی و دندان پزشکی، جراحی و اتاق های عمل، کلینیک های دامپزشکی و بخش مراقبت های ویژه به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند.

چگونه از اتوکلاو استفاده کنیم؟

برای آغاز فرایند استرلیزه کردن توسط اتوکلا باید تجهیزات داخل محفظه ی درونی قرار گیرند و درب بسته شود. پس از بسته شدن درب، مقداری هوا داخل آن باقی خواهد ماند، که توسط پمپ های وکیوم تخلیه می شود. علت ضرورت این تخلیه این است كه هوای گرم در مقایسه با بخار به مدت بیشتری برای استریل كردن نیاز خواهد داشت که در بالا در مورد کیفیت بخار توضیح دادیم.

پس از آن بخار آب ایجاد شده توسط منبع مولد بخار، وارد محفظه بیرونی(Jacket) خواهد شد و پس از آن که فشار و دمای آن به مقدار مشخصی برسد، وارد محفظه درونی (Chamber) می شود و تمام تجهیزات موجود در آن را در مدت زمان مشخصی استریل خواهد کرد. سپس از طریق لوله خروج (Exhaust pipe) از قسمت پایین دستگاه بیرون می رود. در واقع به منظور خشک نمودن تجهیزات، هوا و بخار آب داخل محفظه درونی (Chamber) از طریق پمپ وکیوم تخلیه خواهد شد و در مرحله پایانی با ورود دوباره¬ی هوا به محفظه درونی (Chamber) فشار آن با فشار بیرون برابر می شود.

در طول انجام فرآیند، دستگاه توسط قفل محکمی از خروج بخار محفظه درونی (Chamber) جلوگیری خواهد کرد، همچنین یک شیر کنترل کننده فشار نیز فشار درون محفظه را مرتب کنترل خواهد کرد.

معمولا زمان موردنیاز برای فرآیند استریلیزاسیون و ازبین بردن بیشتر میکروارگانیسم ها حداقل ۳ دقیقه و حداکثر ۲۰-۱۵ دقیقه است. البته می توان گفت زمان دقیق استریل کردن اشیا وابسته به عواملی مانند اندازه تجهیزات و میزان آلودگی آن ها وجریان بخار ایجاد شده در اتوکلاو خواهد بود.

به علاوه برخی از استریل کننده های بخار از گازهای دیگر به جای بخار برای انجام واکنش های شیمیایی خود نیز استفاده می کنند.

محدوده دمای اتوکلاو چقدر است؟

معمولاً دمای توصیه شده برای استریل کردن با بخار 121 درجه سانتی گراد (250 درجه فارنهایت)، 132 درجه سانتی گراد (270 درجه فارنهایت) یا 135 درجه سانتی گراد (275 درجه فارنهایت) است. برای ازبین بردن هر گونه میکروارگانیسم موجود، اقلامی که در حال استریل شدن هستند، باید در حداقل زمان توصیه شده توسط سازنده دستگاه، در حال پردازش در معرض این دماها قرار گیرند.

اتوکلاو برای استریل کردن چقدر زمان نیاز دارد؟

عمدتا زمان مورد نیاز برای استریل کردن هرگونه وسیله ای، به عوامل گوناگونی بستگی دارد. این عوامل عبارتند از مواد سازنده ی آن شی، بسته بندی و نوع اتوکلاو. عمدتا متخصصان بر این باورند که علاوه بر این عوامل، اگر حجم تجهیزات زیاد باشد طبیعتا مدت زمان استرلیزه باید طولانی تر باشد تا گرمای بخار به طور کامل در محیط نفوذ کند.

اندازه اتوکلاو چقدر است؟

اندازه دستگاه ضدعفونی کننده بر اساس ظرفیت مورد نیاز برای فضایی که اتوکلاو در آن استفاده خواهد شد، متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، در یک مطب دندان پزشکی، یک استریل کننده بخار کوچک ممکن است به سادگی روی میز قرار گیرد، جایی که تجهیزات مورد استفاده کوچک هستند. یک ضد عفونی کننده کوچک با استفاده فوری معمولاً در نزدیکی اتاق عمل نیز ممکن است مورد نیاز باشد و ممکن است فقط نیاز به پردازش 1 تا 3 سینی ابزار در یک زمان وجود داشته باشد. با این حال، اکثر مراکز بهداشتی دارای ماشین های اتوکلاو متوسط یا بزرگ در بخش پردازش استریل خود هستند که می توانند 15 تا 20 سینی ابزار را در هر چرخه استریل کنند.

اتوکلاوهای اندازه صنعتی برای فرآیندهای تولید نیز می توانند بسیار بزرگ باشند، برخی از آن ها با اندازه یک نیمه کامیون یا هواپیما قابل مقایسه هستند.

هزینه اتوکلاو چقدر است؟

هزینه اتوکلاو با توجه به نوع کاربرد آن عمدتا متفاوت است. نمونه های صنعتی و دارویی برای استفاده خاصی تولید می شوند، بنابراین هزینه ها در مقایسه با استریل کننده های بخار که در بیمارستان یا مطب دندان پزشکی پیدا می کنید، احتمالاً متفاوت است. به علاوه هزینه های اتوکلاو بر اساس ظرفیت و روش نصب نیز متغیر است.

فراتر از هزینه اولیه اتوکلاو، نگه داری و هزینه محصولات و نظارت نیز در هزینه نهایی باید در نظر گرفته شود. بسته به سازنده استریل کننده بخار، هزینه های هر چرخه، مصرف آب و هزینه های تعمیر و نگه داری می تواند در طول زمان متفاوت باشد.

بایدها و نبایدهای استفاده از اتوکلاو

  • رعایت تمام مراحل ایمنی برای استفاده از اتوکلاو در آزمایشگاه، از جمله استفاده از PPE مناسب (دستکش های مقاوم در برابر حرارت، روکش آزمایشگاه، محافظ چشم مناسب و کفش های پنجه بسته) مهم است.
  • مواد ضد آب یا مقاوم در برابر آب مانند روغن یا پودر را استریل نکنید. استریل کننده بخار را با ظرف و تجهیزات بیش از حد شلوغ نکنید.
  • در صورت امکان تجهیزات خود را به شیوه ای شیب دار استریل کنید. فقط از کیسه های قابل اتوکلاو برای اتوکلاو ضایعات بسته بندی استفاده کنید.
  • از کیسه های قابل اتوکلاو برای استریل کردن تجهیزات خود استفاده کنید.
  • از فویل های آلومینیومی استفاده نکنید. محفظه استریل کننده بخار را تا درب آن پر نکنید.
  • هرگز سعی نکنید استریل کننده بخار را در حین کار باز کنید.
  • درب را محکم ببندید تا از وضعیت کاملا بسته اتوکلاو برای استریلیزاسیون مناسب، اطمینان حاصل کنید.
  • از پلاستیک یا سینی معمولی در اتوکلاو استفاده نکنید.
  • از اتوکلاوکردن موادی که حاوی پارافین هستند، مواد قابل اشتعال، خورنده، سفیدکننده های خانگی، سمی و رادیواکتیو خودداری کنید.
  • هر آب موجود در مولد بخار را تا اندازه ای پر کنید که انتهای ظرف یا محفظه استریل کننده بخار را لمس کند.

کلام آخر

در این مطلب سعی کردیم تمام مواردی که شما نیاز دارید در مورد اتوکلاو بدانید را پوشش دهیم. شما با خواندن این مقاله ضمن آشنایی با تعریف اتوکلاو، از انواع، نحوه ی کار و کاربرد آن نیز آشنا خواهید شد. به علاوه در انتها سعی کردیم بایدهای و نبایدهای استفاده از استریل کننده بخار را نیز بررسی کنیم.

استفاده از اتوکلاو در محیط های آزمایشگاهی، بیمارستانی و صنعتی، نه تنها تضمین کننده بهداشت و سلامت است، بلکه به عنوان یک نقطه قوت برای بهبود کیفیت فرآیندها شناخته می شود. با انتخاب محصولات ما، شما نه تنها از جدیدترین تکنولوژی ها بهره مند می شوید، بلکه از استانداردهای بالای استریلیزاسیون را نیز اطمینان حاصل خواهید کرد. ما به شما این امکان را می دهیم تا از بهترین اتوکلاو برای نگه داری سلامت و تضمین اعتبار نتایج آزمایشات خود استفاده کنید. همچنین، با مزایای ویژه خرید از سایت ما، تجربه خریدی امن و موثر را تجربه خواهید کرد. به عنوان همراه قدرتمند شما در حفظ سلامت، ما با افتخار منتظر حضور شما در خانواده مشتریان ما هستیم.

سوالات متداول


اتوکلاو چگونه کار می کند؟

اتوکلاوها از گرمای شدید به شکل بخار تحت فشار برای استریل کردن وسایل استفاده می کنند. مشابه یک زودپز، اتوکلاو از یک در قفل شده برای ایجاد یک محفظه مهر و موم شده استفاده می کند. سپس هوای داخل محفظه با بخار جایگزین می شود و تا زمانی که کالاهای داخل محفظه به اندازه کافی استریل شوند، تحت فشار قرار می گیرد.

اتوکلاو چگونه باکتری ها را از بین می برد؟

استریل کننده های بخار از گرمای بخار برای بالابردن دما به حدی استفاده می کنند که پروتئین های درون دیواره سلولی میکروب تجزیه شده و شروع به انعقاد می کنند و در نتیجه باکتری کشته می شوند.

چرا برای استریل کردن اتوکلاو راه بهترین نسبت به جوشاندن است؟

بخار یک وسیله بسیار کارآمد برای انتقال حرارت است. در نتیجه، شما می توانید با استفاده از بخار به دمای بالاتری نسبت به آب جوش دست پیدا کنید، که آن را به روش موثرتری برای کشتن باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها تبدیل می کند.

اتوکلاو چقدر طول می کشد تا کالاها را استریل کند؟

مدت زمانی که طول می کشد تا یک بار استریل شود کاملاً به محتوای وسایل، دمای تنظیم شده اتوکلاو و سطح تضمین استریل شدگی مورد نظر بستگی دارد. به طور کلی، هر چه دما بالاتر باشد، وسایل سریع تر استرلیزه می شوند.

اتوکلاو می تواند به چه دمایی برسد؟

اتوکلاوها معمولاً برای رسیدن به دمای بین 121 درجه سانتی گراد و 135 درجه سانتی گراد طراحی می شوند.

مراحل استرلیزه کردن چگونه است؟

فرآیند کلی استفاده از استریل کننده بخار برای استریل کردن کالاها به سه مرحله اصلی تقسیم می شود:
فاز پاکسازی، که طی آن بخار هوا را در محفظه اتوکلاو جابه جا می کند و دما و فشار به طور پیوسته افزایش می یابد.
مرحله اکسپوژر (استریلیزاسیون) که در طی آن برنامه کنترل اتوکلاو دریچه اگزوز را می بندد و باعث می شود دما و فشار داخلی اتوکلاو به نقطه تنظیم مورد نظر افزایش یابد و برای مدت زمان مورد نظر در آن جا بماند.
فاز اگزوز، که در طی آن فشار از محفظه از طریق دریچه اگزوز آزاد می شود و فضای داخلی به فشار محیط باز می گردد.

اقلام پس از اتوکلاو چه مدت استریل می مانند؟

کاملاً به نحوه بسته بندی اقلام پس از استریل کردن بستگی دارد. به طور کلی، اقلام باید پس از هر بار استفاده مجدداً استریل شوند، اما ثابت شده است که اقلام بسته بندی شده در بسته هایی که دو لایه ی آن کتان بوده یا یک لایه داخلی از کاغذ و لایه ی بیرونی از پلاستیک است، تا 96 هفته استریل خواهند ماند.

انواع مختلف اتوکلاوها چیست؟

استریل کننده های بخار را می توان از طرق گوناگونی طبقه بندی کرد. عمودی، افقی، گرانشی (S) و پیشا خلاء (B) از نظر کاربرد و از نظر کلاس می توان به سه نوع کلاس N، S و B تقسیم کرد.

انواع اتوکلاو کاووش مگا

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *