هنگام استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی مانند انواع سانتریفیوژ چه نکاتی را باید رعایت کنیم

انواع سانتریفیوژ :

در این مقاله می خواهیم در رابطه با هنگام استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی مانند انواع سانتریفیوژ چه نکاتی را باید رعایت کنیم و نکات مهم درمورد آن توضیح دهیم. به طور کلی باید بدانید که اتوکلاو یکی از بهترین وسیله های آزمایشگاهی می باشد که از آن در صنعت پزشکی استفاده می نمایند. از این رو شما برای خرید این وسیله باید با یکسری نکات آن آشنا باشید تا بتوانید درست ترین نوع وسیله را انتخاب کنید.

هنگام استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی مانند انواع سانتریفیوژ چه نکاتی را باید رعایت کنیم:

در خصوص استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی نظیر: انواع سانتریفیوژ و نکات و دستورالعمل‌ هایی که به لحاظ ایمنی باید رعایت شوند بسیار حائز اهمیت می باشد. در ادامه می خواهیم این نکات و دستورالعمل های ایمنی را عنوان کنیم.

هنگام استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی نکات زیر را باید رعایت کنیم:

– به هیچ عنوان از ظروف شیشه ای ترک خورده و یا شکسته شده استفاده نکنید و آنها را دور بریزید،

– باز کردن درب ظرف های شیشه ای با فشار زیاد و قدرت بالا یک اشتباه محرز می باشد، در این خصوص باید گفت که حتماً درب هایی که فرو رفته و یا چسبیده اند را توسط برش جدا کنید،

– ضد عفونی کردن وسایل شیشه ای آلوده قبل از شستشو نکته ای است که حتماً باید رعایت شود،

– جابجا کردن ظرف های شیشه ای داغ با استفاده از دستکش های مقاوم در برابر حرارت نکته بسیار مهم می باشد که حتما باید مد نظر گرفته شود،

– از روش های مکانیکی برای جابجا کردن وسایل شیشه ای شکسته استفاده کنید،

– اساساً ملزومات آزمایشگاهی باید (یک بار مصرف) مورد استفاده قرار گیرند.

تجهیزات آزمایشگاهی – نکاتی که در زمان کار با انواع سانتریفیوژ به لحاظ ایمنی باید رعایت شود به شرح زیر می باشد:

  • آئروسل ها: ایجاد حداقل مقدار آئروسل در زمان کار سانتریفیوژ ضروری است.
  • بهره گرفتن از سانتریفیوژ : اطمینان از بسته بودن درب سانتریفیوژ در هنگام روشن کردن آن نکته بسیار مهمی است که باید رعایت شود.
  •  آلودگی :به هیچ عنوان نباید لوله هایی که حاوی نمونه های خلط، ادرار، خون و غیره هستند و یا مایعاتی که اشتغال زا می باشند، بدون درپوش سانتریفیوژ کرد.
  •  عوامل های عفونی: برای سانتریفیوژ کردن کشت ها و یا نمونه هایی که پتانسیل ایجاد آئروسل های عفونی در آن ها زیاد می باشد حتماً از محفظه هایی که درب آنها کاملاً محکم می شود، استفاده گردد.
  • تراز نمودن : سیستم تعادلی سانتریفیوژ در زمان کار بسیار مهم و ضروری است. توجه داشته باشید که ایجاد ارتعاش در روتر های متعادل نشده در هنگام چرخش چنانچه تراز انجام نشود امری بدیهی می باشد.
  • تمیز کردن : سعی کنید با محلول هیپوکلریت سدیم که دارای رقت ۱/۱۰ می باشد به صورت مرتب سانتریفیوژ را ضد عفونی کنید.

چنانچه به شکستن لوله در سانتریفیوژ مشکوک باشید و یا اینکه از شکسته شدن لوله مطمئن باشید حتماً باید موتور دستگاه خاموش شود و ۳۰ دقیقه صبر کنید، چنانچه مشکوک به شکسته شدن لوله بودید و پس از گذشت ۳۰ دقیقه متوجه شکستگی آن شدید، سریعاً درب آن را بسته و مجدداً ۳۰ دقیقه صبر کنید و بعد از گذشت این زمان اقدام به ضد عفونی کردن و تمیز نمودن محل نمایید. در نظر داشته باشید که برای این مواقع باید طبق دستورالعمل شکسته شدن ظروف مواد آلوده و یا ریختن مواد آلوده اقدام نمایید.

تجهیزات آزمایشگاهی – میکروتن و کرایوستات:

وسایل مذکور در زمره وسایل خطرناک به شمار می آیند. این وسایل دارای یک تیغ برنده می باشند که به سادگی می‌تواند در پوست بریدگی ایجاد نماید، در واقع مهم ترین وجه تمایز این دو وسیله این است که در میکروتن بافت هایی را برش می دهند که در پارافین غوطه‌ ور باشند. در واقع این بافت ها آلوده کننده نیستند اما کرایوستات یک وسیله کاملاً خطرناک می باشد، زیرا بافتی را که قرار است با این وسیله برش دهند منجمد می باشد و ثابت نگه داشتن آن کاری دشوار است. در واقع احتمال اینکه محتوای عوامل آلوده وجود داشته باشد بسیار زیاد است، بنابراین در هنگام کار با این وسیله حتماً باید یکسری نکات ایمنی را رعایت کرد. رعایت کردن این نکات ایمنی می‌تواند از دو نوع حادثه پیشگیری نماید، این دو نوع حادثه عبارت است از:

  1. صدمات مکانیکی قابل مشاهده
  2. عفونت

صدمات مکانیکی:

بدیهی است که استفاده از این وسایل به واسطه تیغه آنها بسیار خطرناک است لذا در هنگام کار باید نکات ایمنی را رعایت کرد، این نکات به شرح زیر می باشند:

  1.  قرار دادن تیغ های یکبار مصرف در جایگاه های ویژه وسایل برنده مانند محفظه مقاوم.
  2.  رها نکردن تیغه بدون محافظ.
  3.  پوشاندن تیغه با محافظ انگشتان در صورت برنداشتن تیغه به واسطه تعویض نمونه ها، قفل شدن دسته در این زمان لازم و ضروری است.

کنترل کردن عفونت:

  1. . قرار دادن برس و گیره نگهدارنده بلوک در محلول ضد عفونی کننده به واسطه آلودگی زدایی.
  2.  ضد عفونی کردن دستگاه با الکل ۷۰ درصد پس از تمام شدن کار با کرایوستات.
  3.  آب شدن یخ دستگاه دسته کم هفته یکبار، چنانچه آلوده بودن بافت با باکتری مایکو باکتریوم وجود داشته باشد حتماً می بایست علیه عامل توبر کلوز از یک ماده موثر جهت ضد عفونی کردن آن مطابق دستورالعمل ضد عفونی استفاده کرد.
  4.  چنانچه با عامل creutzfeld-jakob در ارتباط هستید می بایست اقدامات حفاظتی شدیدی را به کار بگیرید، در این خصوص باید حتماً از هیدروکسید سدیم برای از بین بردن آلودگی استفاده کنید (باز هم مطابق دستورالعمل ضد عفونی).
  5.  استفاده از وسایل حفاظتی مناسب و دستکش.
  6.  نگهداری کردن سوابق و مدارک مربوط به روش های آلودگی زدایی.
  7.  بسته بودن دریچه دستگاه در زمان برش.

تجهیزات آزمایشگاهی سطوح:

در نظر داشته باشید که غیر قابل نفوذ بودن سطوح مختلف مانند میزها، کف، سقف و دیوار های آزمایشگاه یکی از نکاتی است که باید حتماً انجام شود. در نظر داشته باشید که اگر چنانچه سطوح میزها آلوده شد سریعاً پس از انجام کار روزانه برای پاک کردن آن از مواد ضد عفونی کننده استفاده کنید، می توانید از مواد که در ادامه عنوان می شود برای این امر بهره گیری کنید:

– هیپوکلریت سدیم با غلظت ۵ گرم در هر لیتر و یا ۰/۵ گرم درصد،

– مواد های سفید کننده خانگی رقیق شده به نسبت ۱/۱۰ (در نظر داشته باشید که حتماً این مواد باید دارای کلر فعال ۵% باشند).

تجهیزات آزمایشگاهی – مواد خطرناک و نگهداری آن ها:

در نظر داشته باشید که حتماً با مواد شیمیایی مانند بازها، اسیدها و غیره و همچنین معرف ها و یا رنگ هایی که خاصیت سمی در خود دارند را در محفظه ها و قفسه هایی کاملا عایق نگهداری کرد. توجه داشته باشید اینجا منظور از عایق، خارج نشدن بخار می باشد. یک نکته مهم دیگر این است که چیدمان محلول های مذکور به هیچ عنوان بر مبنای حروف الفبا صورت نگیرد در واقع می بایست مایعات خطرناکی مانند مایعات قلیایی و اسیدها در قفسه های وجود داشته باشند که شرایط ارتفاع زیر سطح چشمی در آن ها وجود داشته باشد. یک نکته دیگر این است که حتماً محفظه های بزرگ برای ذخیره سازی نزدیک زمین قرار دهید.

تجهیزات آزمایشگاهی – وسایل آزمایشگاهی و ضدعفونی کردن آن ها:

– سانتریفیوژ ها، بن ماری، یخچال ها، فریزرها و غیره باید با یک برنامه مرتب شب و تنظیم شده در زمان بندی های مشخص تمیز شوند. البته در نظر داشته باشید که ضد عفونی کردن آنها در زمان های متناوب طبق نظر مسئول آزمایشگاه تعیین می شود.

– استفاده از لباسهای حفاظتی مناسب مانند گان، دستکش و تجهیزات این چنینی در زمان تمیز کردن آزمایشگاه امری لازم و ضروری می باشد. یک نکته مهم در این خصوص این است که وسایل و تجهیزات قبل از اینکه از مرکز به بیرون انتقال پیدا کنند حتماً باید با مواد ضد عفونی کننده مناسب عاری از میکروب و باکتری شوند (منظور از انتقال به بیرون تعمیر تجهیزات در مرکز و یا تعمیر در بیرون مرکز می باشد).

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *